Ana içeriğe atla

Taflan Yetiştiriciliği

Taflanın odunsu bir yapısı bulunur. Taflan ılıman bölgelerde bulunan bitkilerdendir. Genellikle park ve bahçelerde  gruplar halinde çit bitkisi olarak kullanılır. Kötü şartlarda bakıldıklarında görünümleri yeşile dönüşür. Taflan genellikle çelikle üretilen bir bitkidir. Genellikle çalı formundadırlar. Sarmaşık ve ağaç formunda türleri bulunur.  Yaprakları yumurta biçiminde ve karşılıklı nadir olarak sarmal dizilimdedir. Çiçekleri küçük olduğundan zor görülür. Meyveleri kapsül biçimindedir. Taflanın Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yaşamakta olan 120 kadar türü bulunur. Genel olarak sarı ve yeşil görünümdedirler. Peyzaj kullanımında çok sık tercih edilirler. Taflan aynı zamanda şifalı bitkiler arasındadır. Peyzaj kullanımında çit ve perdeleme sistemi olarak kullanıldıkları görülür. Taflan deniz kenarlarında da sıkça kullanılır. Balkon ve bahçe süslemede tercih edilen bitkilerdendir.  Alacalı görünümleri ile dekoratif bir görüntü oluştururlar.

Taflan bitkisinin yetiştiriciliği yeşil çelik ile yapılır. Taflan ılıman bölgelerde yaşayabildiği gibi soğuk iklimlerde de yetiştirilebilir. Ancak uzun süren soğuk ve donu sevmezler. Akdeniz iklimine dayanıklıdırlar. Geçirgen toprağı severler. Yaz aylarında gölge yerlerde olmaları tercih edilir. Japonya ve Kore 'de doğal ortamlarında yaşarlar. Yapraklarının uzunlukları 1 ile 3 santimetre arasındadır. Yaprakların zerleri yeşil, damarları daha açık renklidir. Çiçekleri belli belirsizdir. Taflan dalları kök verir.

Taflan bitkisinin üretimi çelikle tohum ile yapılır. Çelikler sonbahar aylarında (eylül- ekim ) 10 cm uzunluğunda iken yeşil çelik biçiminde hazırlanırlar. Köklenmiş çelikler ilkbahar aylarında sökülür ve geliştirme yastıklarına alınırlar. Taflan üretiminde çelik alma işlemi yaz ayları başlarında yapılmalıdır. Boyları 10 santimetreye ulaştığında yeşil çelikler alçak tünellere  dikilir. Sonbahar aylarına gelindiğinde köklerin neredeyse tamamından köklenme elde edilir.  Köklenmiş çelikler sonbahar aylarında açık alanlarda geliştirme yastıklarına alınıp bir yıl süreyle büyütülür.


Taflan bitkisinin türleri yüzün üzerinde bulunmaktadır. Taflanın çıkış yeri olarak Japonya, Kore ve Çin olarak bilinmektedir. Ülkemizde taflan karayemiş olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde özellikle yol kenarlarında sık rastlanır. Ülkemizde yetişen türleri su, vavul, yabani, orak, ayran, kiraz olarak bilinir.

Taflan bitkisi tohum ve çelikle üretilir. Tohum ile üretme yöntemi uzun bir zaman aldığından çok tercih edilen bir üretim yöntemi değildir. Taflan üretiminde genellikle çelik yöntemi kullanılır. Böylece üretim sürece daha kısa olur.

Taflan bitkisinin bakımı için sulama önemlidir. Suyu seven bitkiler arasında gelir. Toprağının nemli tutulması gerekir. Nemi sever ve nem ihtiyacı yüksek bitkilerdendir. Bu bitkinin yapraklarını da sulamak gerekir. Soğuk havalarda ve sonbaharda su isteği azalır. Vereceğiniz su miktarını sonbaharda azaltmalısınız. Daima yeşil görünümde olurlar. Toprak seçicilikleri yoktur. Kireçli topraklarda da yetiştirilebilen bitkilerdendir. Yeşil türleri soğuktan zarar göreceğinden ılıman iklimlerde yetiştirmek yerinde olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taflan bitkisi hakkında geniş yazı

Park ve bahçeler de sıklıkla karşımıza çıkan Altuni Taflan Fidanı hakkında bilgiler vermek istiyorum. Yaklaşık 120 türü bulunan taflan bitkisinin en çok kullanılan türleri aşağıda anlatıldı. Yeşil ve sarı benekli yapraklara sahip dekoratif bir süs çalısı olan altuni taflan fidanı,üretiminin de kolay ve ucuz olması sebebiyle peyzaj alanlarında sıklıkla kullanılır. Altuni taflan fidanı fiyatları yaşına ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Yeni köklenmiş, viyolde altuni taflan fidesi ucuza bulmak mümkündür. Bu fideler büyüdükçe fiyatı artmaktadır. Altuni taflan özellikleri ne geçmeden önce taflan bitkisi hakkında bilgiler verelim; TAFLAN (EONYMUS) YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Genel Özellikleri: Taflanın asıl ana vatanı Karadeniz’in doğu kısımlarıdır. Avrupa, Balkan Yarımadası, Kafkaslar ve İran’ın kuzey bölgelerinde doğal olarak bulunur. Yaklaşık 120 kadar türü vardır. Ülkemizde karayemiş adıyla da bilinir. Taflan çalı formunda olmakla beraber, sarmaşık ve ağaç formunda olan türleri de bu...

Çit Bitkisi

Bitkilerden çit yapımı belkide tarihteki ilk çit yöntemlerindendir. Sadece bitkiler ile veya yapısal malzemelerden de destek alınarak (tel çit vb.) doğal çitler oluşturulabilmektedir. Siz de yeşil bahçe duvarlarına sahip olabilirsiniz. AVANTAJLARI Bitki duvarları doğal ve sıcak bir atmosfer yaratır, Sürekli değişerek, gelişerek kendini yeniler, Bitkilerden yapılan çitler geçirgen yapısı ile rüzgar sirkülasyonunu kontrollü olarak içeriye alır, Dikenli çit bitkisi tercih edilerek bahçeye hayvan girişi önlenebilir, Uzun ömürlüdür, Doğru çit bitki bakımı uygulandığı takdirde, yapısal çit yöntemlerinin aksine dış koşullardan etkilenmez, Çiçekli çit bitkileri, mevsim geçişlerinde size tatlı sürprizler yapar. BAŞLICA ÇİT BİTKİSİ TÜRLERİ Viburnum lucidum - Parlak Kartopu Viburnum tinus - Çiçekli Kartopu Laurus nobilis - Defne Çalısı Cupressus macrocarpa "Goldcrest" - Limon Servi Çit Cupressocyparis leylandii - Leylandi Çit Photinia serrulata - Alev Çalısı Bamb...