Ana içeriğe atla

Çitlerin ve odunsu bitkilerin budanması

Odunsu bitkilerin kesilmesi bahçe mevsiminin başlamasıyla birlikte yapılması gereken ilk işlerden birisidir. Çitler, çalılar veya ağaçlar; doğru kesim yeni sürgünler için son derece önemlidir.

Çitleri ve odunsu bitkileri budarken lütfen bölgeye özgü dinlenme dönemlerine riayet ediniz.


Dinlenme dönemleri bitkiler için olduğundan ziyade içlerinde bulunan kuş yuvalarını korumak içindir. Dolayısıyla, yuva yapma mevsiminde çitlerin, çalıların budanması kuşların üreme alanlarının kolayca bozulmasına yol açabileceği için çitler ve ağaçsı bitkiler bu dönemlerde temizlenmemeli veya kesilmemelidir.

Profesyonel budama

Odunsu bitkileri keserken aşağıda belirtilenleri birbirinden ayırt etmeliyiz:

• Gövdenin budanması
• Seçici budama
• Şekillendirme ve bakım budaması


1. Gövdenin budanması


Burada ağaçsı bitkiler yer seviyesinin yaklaşık 20 cm üzerinde el genişliğinde kesilir, bu işlemden sonra bitkiler yeniden filizlenir. Ancak, yaban hayatını korumak için çalılar, çitler uzunluklarının 1/3’ünden daha fazla kesilmemelidir, aksi takdirde burada yaşayan sakinler evlerini aniden kaybedecekleri için zarar görürler.

2. Seçici budama

Mürver ağacı, yaban gülü, fındık veya kartopu çiçeği gibi, toprakta büyüyen yeni sürgünler yardımıyla kendini yenileyen bitkiler inceltilir. Burada, kalın birbirine çok yakın büyüyen eski dallar kesilir böylelikle daha ince ve genç dalların büyüyebilmesi için daha fazla yer açılır.

Örneğin, alıç/ beyaz diken, kara çalı, kızılcık veya kızılağaç gibi toprak kökenli filizler oluşturmayan diğer bitki türleri ve aynı zamanda ağaçlar (üvez ağacı gibi) birbirine çok yakın olan dalları kesilerek ve geri kalan dalları da uygun uzunlukta budanarak inceltilir.

Bitkilerin çekici görünümlerini korumak için, ağaçsı bitkileri keserken inceltilmelerini ve boyutlarının uygun hale getirilmesini ancak doğal büyüme şekillerinin bozulmamasını sağlayın.

3. Şekillendirme ve bakım budaması

Burada, çitlerin ve münferit çalıların (örneğin, küresel şimşirler) şekillerini korumak için yalnızca geçen bahçecilik döneminden buyana yeni büyüyen sürgünler nazikçe kesilir.


Kestiklerimi nereye koymalıyım? 

Kesilenler kıyılabilir ve az bir miktarı kademeli olarak organik gübreye ilave edilebilir veya ince kıyılmış malzeme bahçe tarhlarında malç örtüsü olarak kullanılabilir. Küçük miktardaki kesilenleri ince kıyarak organik atıklarınıza koyabilirsiniz. Daha büyük miktarda olanların organik atık toplama noktalarına götürülmesi daha uygun olur. Çevre bilincine sahip olan vatandaşlar kesilenlerden ekolojik değeri olan çalı çırpı yığınları oluşturarak bunlardan örneğin, kirpilere ve kuşlara yuva sağlayabilirler.

İpucu: Ağaçsı bitkilerden kesilenleri kullanarak kuru ağaç çitleri ( “Benjes çiti” olarak da adlandırılır) oluşturun: kesilenleri sıra halinde birbirinin üzerine istifleyin. Zaman içinde çok sayıda farklı küçük hayvan bu çitte yaşamaya başlayacak ve korunağa hayat vermeye devam edecek olan otsul bitkiler ve odunsu bitkiler için korunak sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taflan bitkisi hakkında geniş yazı

Park ve bahçeler de sıklıkla karşımıza çıkan Altuni Taflan Fidanı hakkında bilgiler vermek istiyorum. Yaklaşık 120 türü bulunan taflan bitkisinin en çok kullanılan türleri aşağıda anlatıldı. Yeşil ve sarı benekli yapraklara sahip dekoratif bir süs çalısı olan altuni taflan fidanı,üretiminin de kolay ve ucuz olması sebebiyle peyzaj alanlarında sıklıkla kullanılır. Altuni taflan fidanı fiyatları yaşına ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Yeni köklenmiş, viyolde altuni taflan fidesi ucuza bulmak mümkündür. Bu fideler büyüdükçe fiyatı artmaktadır. Altuni taflan özellikleri ne geçmeden önce taflan bitkisi hakkında bilgiler verelim; TAFLAN (EONYMUS) YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Genel Özellikleri: Taflanın asıl ana vatanı Karadeniz’in doğu kısımlarıdır. Avrupa, Balkan Yarımadası, Kafkaslar ve İran’ın kuzey bölgelerinde doğal olarak bulunur. Yaklaşık 120 kadar türü vardır. Ülkemizde karayemiş adıyla da bilinir. Taflan çalı formunda olmakla beraber, sarmaşık ve ağaç formunda olan türleri de bu

Çit Bitkisi

Bitkilerden çit yapımı belkide tarihteki ilk çit yöntemlerindendir. Sadece bitkiler ile veya yapısal malzemelerden de destek alınarak (tel çit vb.) doğal çitler oluşturulabilmektedir. Siz de yeşil bahçe duvarlarına sahip olabilirsiniz. AVANTAJLARI Bitki duvarları doğal ve sıcak bir atmosfer yaratır, Sürekli değişerek, gelişerek kendini yeniler, Bitkilerden yapılan çitler geçirgen yapısı ile rüzgar sirkülasyonunu kontrollü olarak içeriye alır, Dikenli çit bitkisi tercih edilerek bahçeye hayvan girişi önlenebilir, Uzun ömürlüdür, Doğru çit bitki bakımı uygulandığı takdirde, yapısal çit yöntemlerinin aksine dış koşullardan etkilenmez, Çiçekli çit bitkileri, mevsim geçişlerinde size tatlı sürprizler yapar. BAŞLICA ÇİT BİTKİSİ TÜRLERİ Viburnum lucidum - Parlak Kartopu Viburnum tinus - Çiçekli Kartopu Laurus nobilis - Defne Çalısı Cupressus macrocarpa "Goldcrest" - Limon Servi Çit Cupressocyparis leylandii - Leylandi Çit Photinia serrulata - Alev Çalısı Bamb

Altuni Taflan (Euonymus Japonica Aurea) Türü ve Özellikleri

Ülkemizde en çok tercih edilen dekoratif çalı türleri arasında yer alan Altuni Taflan yeşil rengini 4 mevsime yayarken yine yapraklarını dökmediği için tercih edilirlik oranını arttırmaktadır. Ana vatanı Kore, Japonya ve Çin olarak gösterilmektedir.   Uygun toprak ve iyi bir bakımla boyu 2 metreye kadar uzarken yine eni de 1 metreye kadar çıkabilmektedir. En büyük özelliklerinden biri de altın sarısı renk ile çevrelenen yeşil yapraklarıdır ki bu özel yaprak rengi ile çiçek sevenlerin kalbini kazanır. Toprak seçiminde geçirgen topraklar tercih edilmelidir. En sevdiği toprak türü ise humuslu kil topraklardır. Yine dikildiği alanda mümkün olduğunca direkt güneş ışınlarından korunmaya çalışılmalıdır. Çünkü çok fazla güneşi sevmediği gibi yazın uzun süreler direkt güneş ışınına maruz kalması durumunda yapraklarındaki renkler kaybolmakta ve yeşile dönmektedir. Kış mevsiminde ise yaklaşık olarak -20 derecelik soğuklara bile dayanmakla beraber uzun süreli dona maruz kalması durumund